![]() |
Forum oficjalnej polskiej strony o Rambo
www.rambo.pl
Nie jesteś zalogowany.
W Polsce serial animowany "Rambo: The Force of Freedom" zostal wydany na kasetach VHS w latach 90. Ja sam posiadam tylko jedna kasete, na ktorej sa 2 odcinki po polsku z lektorem. Jednak wydane zostaly takze inne kasety wideo z innymi odcinkami. Jesli ktos ma dostep do takich odcinkow, to niech da znac.
A ponizej opisze krotko kasete VHS z odcinkami, ktore posiadam.
Tak wyglada okladka i kaseta:
Dystrybutorem kasety jest firma Imperial Entertainment Poland z Warszawy, ktora latach 90 wydala takze na kasetach "Rambo 2" i Rambo 3".
Tytul kasety to Rambo: Katastrofa w Delgado, co jest tytulem jednego z odcinkow, jednak na kasecie nagrane sa 2 odcinki serialu.
Oto odcinki, ktore znajduja sie na kasecie:
1. Katastrofa w Delgado (Disaster in Delgado)
2. Maszyna smierci (The Doomsday Machine)
Co ciekawe oba odcinki czytaja dwaj inni lektorzy. Odcinek "Katastrofa w Delgado" czyta Lucjan Szolajski natomiast odcinek "Maszyna smierci" czyta Tomasz Knapik. Rowniez tlumaczenie w czolowkach jak i w samych odcinkach jest nieco inne i rozni sie szczegolami co dowodzi, ze kazdy odcinek byl tlumaczony przez innych tlumaczy.
Na napisach koncowych w odcinku "Katastrofa w Delgado" lektor czyta tak:
Wersja polska: Imperial Entertainment Poland, Warszawa
Czytal: Lucjan Szolajski
Natomiast w odcinku "Maszyna smierci" lektor przeczytal taki tekst:
Wersja polska: Imperial Entertainment Poland
Tekst: Zuzanna Naczynska
Czytal: Tomasz Knapik
A teraz kilka zdjec z obu odcinkow
"Katastrofa w Delgado" (Disaster in Delgado)

"Maszyna smierci" (The Doomsday Machine)

A jesli ktos posiada jakies inne odcinki po polsku na kasetach wideo to niech koniecznie da znac ![]()
No ja mam, właściwie miałem bo mi przyjęcie brata na Rambo nagrali!!! I końcówka jest. Ale to i tak był pirat. Na szczęście był to pierwszy sezon, czyli pięć pierwszych odcinków.
Ostatnio edytowany przez omen (2009-02-04 10:38:50)
Hoho już myślałem, że chcesz sprzedać tę kasetę bo znalazłem na allegro, że ktoś sprzedaje. Oto link: http://www.allegro.pl/item961641222_ram … nikat.html
Cena wywoławcza to 5 zeta + 10 przesyłka... trochę dużo. Pewnie dużo osób nie będzie licytować więc w 20 zetach będzie można się zmieścić... ale nie wiem czy warto
Mam oba odcinki w wersji angielskiej w mp4, oraz nie mam odtwarzacza VHS
... Dla samej okładki taki wydatek nie ma sensu - taniej wyjdzie wydrukowanie
. Do tego to tylko dwa odcinki... a na mojej kasecie z tamtych czasów, wyglądającej tak: 
Było 5 odcinków Rambo i bajka Żółwie Ninja (pełna - nie serial). Więc trochę słabo ta kaseta (na allegro) wygląda. Jest to to samo co ma Axel, tyle że okładka chyba jest bardziej zniszczona. Jak rozumiem ta fotka na filmwebie.pl to z Twojej kasety?
Inna sprawa to ciekawe ile odcinków w Polsce było? Czy wszystkie? Do tej pory wiemy, że pierwsze pięć było i ta kaseta, a to 17 i 18 odcinek o innych cisza ;/
Jak można zauważyć na fotce jest tam zmazane "bajka" i dopisałem Film hehe - no ale wtedy byłem mały ![]()
Ostatnio edytowany przez omen (2010-03-17 15:36:46)
Tak, ja na filmwebie zamieściłem okładkę.
Omen, jak lubisz takie rzeczy to kup tę kasetę. Ja mogę tylko powiedzieć, że następna okazja może się nie trafić już na zakup tej taśmy. O innych kasetach nic nie wiem (nigdy ich nie widziałem) ale na filmwebie ktoś kiedyś pisał, że ma inne odcinki. Istnieje więc prawdopodobieństwo, że Imperial wydał inne części tej kasety lub jakaś inna firma je wydała. Lub była to piracka kaseta z pirackim lektorem i tłumaczeniem. Co do tematu na filmwebie to oto link (temat zresztą sam założyłem a ktoś odpowiedział):
http://www.filmweb.pl/topic/453115/Kied … 2o....html
To wiem, że okazji na taki zakup nie ma wiele. Z serii FoF w Polsce chyba były tylko kasety VHS, więc może się skuszę. Co do tego tematu przez ciebie założonego to osoba tam pisząca właśnie nawiązuje do tego co ja miałem Ratunek to właśnie pierwszy sezon, prawie 90 minut. Fajny też tam został poruszony wątek bajki GI Joe, to była baja
Ale z tego wynika, i z innych komentarzy że po Polsku były tylko te dwie części (pakiet Ratunek) i Delgado.
Ostatnio edytowany przez omen (2010-03-18 16:38:08)
No więc ty omen na swojej przegrywanej kasecie masz jakiś fragment czy jak? Bo nie do końca rozumiem. Jeśli masz to sprawdź (lub udostępnij nagranie) jaki lektor to czyta. Jeśli któryś z wymienionych pierwszym poście to wiadomo będzie kto wydał tę kasetę legalnie, lub jakaś inna firma. Na razie tylko w taki sposób możemy dowiedzieć się czegokolwiek póki nikt z nas nie zdobędzie innej legalnie wydanej kasety. Swoją drogą - kupujesz to na allegro?
Pisałem już, że miałem tam nagrane całe 5 odcinków. Przez długi czas myślałem, że to jeden film jest. Tak zresztą został wyemitowany za pierwszym razem jako jeden czy jako sezon 1. Są to dokładnie te odcinki:
# First Strike (4-14-1986)
# The Angel of Destruction (4-15-1986)
# Battlefield Bronx (4-16-1986)
# Raise the Yamato (4-17-1986)
# The Taking of Tierra Libre (4-18-1986)
Niestety kaseta została trochę poturbowana i nagrano na nią coś innego. Chyba tylko dwa ostatnie odcinki się uchowały. Jak będę miał okazję to sprawdzę kto tam podkłada głos, ale to szybko nie nastąpi. Masz w sumie racje, co do metody sprawdzenia czy to ta sama firma była
. Moja kaseta była z giełdy.
Co do allegro to spróbuję bo to rzeczywiście może być unikat, choć za podobną kasę można kupić kasety z zagranicy. A ty kupujesz tą kasetę VHS Rambo III z wypożyczalni? Jest coś takiego na allegro, jak zbierasz wydania VHS to chyba warto, za 2 zetki jest ![]()
http://www.allegro.pl/item958750066_ram … a_vhs.html
Może chcesz to na wymianę? Za tą książeczkę FoF co masz? ![]()
Ktoś włączył się do gry o film. Ja więc spasuję, bo jak pisałem wyżej brak magnetowidu jednak przesądza - na co mi kaseta video, która będzie leżeć na szafie? Swoją drogą ciekawe czy jest to osoba z forum? Czy ktoś obcy?