Forum Rambo.pl

Forum oficjalnej polskiej strony o Rambo
www.rambo.pl

Nie jesteś zalogowany.

#1 2008-09-22 09:07:34

omen
Zasłużony żołnierz

GRA PLANSZOWA RAMBO

W tym oto wątku podejmować będziemy, bądź będę, w zależności od odzewu, próbę stworzenia gry planszowej RAMBO.

1) Gra nosić będzie Rambo Force of Freedom i do tego też serialu animowanego nawiązywać. Wybór jest oczywisty, gdyż w tymże serialu pojawia się wiele bohaterów co umożliwia stworzenie gry dla wielu osób... Dodatkowo jest sporo animacji i obrazków, mam nadzieje, że wystarczająco sporo by zrobić planszę i karty...

2) Gra będzie się wzorować na słynnym Talismanie, czyli polską Magią i Mieczem, bądź podróbką Magicznym Mieczem, jeśli na forum są osoby które w to grały to zapewne zrozumieją o co mi chodzi i możliwe że coś pomogą
Jak ktoś nie grał w wyżej wymienione gry to podsyłam linki, może coś pomogą:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Magia_i_Miecz_(gra)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Magiczny_Miecz

3) Wydaje mi się, że gra Rambo będzie ciekawsza niż te na których się wzoruję ze względu na grywalność a nie samą  postać Rambo.. :)

Moje propozycje/zmiany wobec Mim'a, MM, Talisamna:

Grać będzie można jedną bądź kilkoma postaciami z 9 do wyboru. Będą trzy grupy bohaterów:

1) Force of Freedom: (dobrzy)
Postać specjalna(obecna w grze ale nie można nią grać): Colonel Trautman,
1.1 Rambo,
1.2 Turbo,
1.3 Kat,

2) SAVAGE: (źli)
Postać specjalna(obecna w grze ale nie można nią grać): General Warhawk,
2.1 Havoc,
2.2 Mad Dog,
2.3 Gripper,

3) Tierra Libre: (neutralni)
Postać specjalna(obecna w grze ale nie można nią grać): President Ramone,
3.1 Estrella,
3.2 Major Gomez,
3.3 Peasant Boy,

Pierwsza "różnica" jest taka, że między bohaterami poszczególnych grup zachodzą pewne relacje.
1) zawsze walczy z 2) i na odwrót,
3) może tylko czasem walczyć z 2), może być porwana, złapana przez 2), może otrzymać pomoc, eskortę, od 1) ale też 1) może zakać niektórych ruchów 3)

Bohaterowie mają następujące parametry:
1) Siła, od 1 do np.6
2) Inteligencja, j.w.
3) Wytrzymałość, np. początkowa 4,

Grać można na dwa sposoby, albo wyeliminować jedną ze stron ( to ma jednak minus bo przy dużej liczbie graczy, np. na zjeździe fanów Rambo :), ktoś może zginać bardzo szybko i wypaść z gry) albo liczy się wykonanie jakiejś misji, bądź kto pierwszy wykona jakaś ilość misji. W takich przypadkach po utracie wszystkich punktów wytrzymałości, gracz nie traci bohatera, a przez trzy tury czeka na jego wyleczenie...

Gra więc będzie turowa, rzucać będzie się kostką,

W grze nie będzie oficjalnej waluty w obiegu, bo SAVAGE wszystko biorą silą, a Fof otrzymują wszystko od TL za pomoc.

Gra będzie opierać sie na pierwszych częściach serialu, chyba ze Axel umieści ciekawe screeny z tego co ona tam ma.

Postacie będą mogły znaleźć, otrzymać itp rożne przedmioty, głownie rożne rodzaje broni, jakieś mapy, plecaki itp, w zależności od poziomu inteligencji będą mogły z nich skorzystać bądź nie,

Od inteligencji i siły zależeć tez będzie wykrywanie bądź stawianie pułapek i wydostawanie się z nich.

Poza wyżej wymienionymi przedmiotami będą tez pojazdy: dżipy, łódki, lotnie itp. dzięki nim będzie można pokonać niektóre z terenów.

Plansza będzie jedna, wielkość 4xA4, będą w niej 2 bądź 3 kręgi (patrz MIM, Talisman) po których będzie można się poruszać ze wskazówkami zegara bądź jak wymaga tego instrukcja, czy umożliwia posiadany pojazd.
Kręgi będą podzielone na obszary/tereny, na których będzie się rzucało kostką bądź ciągnęło kartę "Zdarzeń".

Ciekawym rozwiązaniem w porównaniu do oryginału, będzie wprowadzenie kart które dotyczyć będą określone osoby, i tak np. ktoś grając Havoc'em będzie mógł popsuć plany Turbo, wyciągając kartę, że ten musi na 1 lub 2 tury udać się na wyścig samochodowy. Z kolei Rambo będzie mógł wyciągnąć kartę, "General Warhawk przywołuje do siebie Havoca. Traci on jedna turę". itp.itd.

Zastanawiam się nad językiem, ponieważ jest to suchy projekt, i robimy (robię) go od podstaw, to można by zrobić wersję angielską i/zamiast polskiej co by przyniosło rozgłos naszej stronce i forum zagranicą. Do robienia kart używać można programiku Talisman Set Card Creator czy jakoś tak :P

jak zrobię pierwsze karty czy coś innego umieszczę linki, póki co piszcie swoje propozycje, sugestie itp.

"I have to admit it, Trautman", he said. "Rambo is the best. Now if I had a platoon of Rambos..."
"All you need is the original," smiled Trautman. "He's one man army, Admiral".

#2 2008-09-25 11:56:47

omen
Zasłużony żołnierz

Re: GRA PLANSZOWA RAMBO

Drodzy państwo, oto mega-beta-wersja planszy. Zrobiony tylko krąg zewnętrzny bez opisów poszczególnych obszarów. Wersja angielska dlatego, że ma to rozsławić nasze forum. smile Wewnątrz będą jeszcze inne obszary. Te co zrobiłem to ze screenów z pierwszego odcinka. Czekam na pierwsze komentarze i propozycje!!!

http://i251.photobucket.com/albums/gg294/__omen__/plansza.jpg

"I have to admit it, Trautman", he said. "Rambo is the best. Now if I had a platoon of Rambos..."

#3 2008-09-25 12:37:00

Axel
RAMBO.PL
Serwis

Omen, jestem pod wrażeniem twojego pomysłu. Rzeczywiście można usprawnić jeszcze tą plansze dodając więcej grafik, jakieś tło i zdjęcie na środku. I faktycznie można to rozpowszechnić w inne miejsca w internecie, gdzie ludzie interesują się Rambo.

#4 2008-09-25 13:01:38

omen
Zasłużony żołnierz

Gra będzie zawierać 3 kręgi. To jest tylko zewnętrzny i nie skończony jeszcze big_smile Dwa kręgi będą w środku jak się zmieszczą tongue Problem mam z rogami... ale spoko damy radę... to będzie przebój, prawdziwy hit, nie tylko wśród fanów Rambo ale i wśród planszowców big_smile

#5 2008-10-04 16:17:58

omen
Zasłużony żołnierz

Nowa wizja planszy. Jeśli ktoś widział pierwszy odcinek, jak nie oto link: http://www.megadownload.pl/search/rambo/17.html

to zobaczy że jest tam rzeka, staram się zrobić to dość realistycznie do serialu:
http://i251.photobucket.com/albums/gg294/__omen__/plansza2.jpg

#6 2008-10-04 16:24:26

Milly
Moderator

Pomysł godny pogratulowania smile W razie kłopotów z angielski, zrobię co mogę smile
CZy będzie użyta kostka, i jeśli tak, to jaka? (6-cio ścienna to mało interesujące, szczerze mówiąc-to mówię ja! gracz RPG)

??-my world!!! ??? Rulez!!!
http://i157.photobucket.com/albums/t78/Milly1980/signature.jpg

#7 2008-10-04 16:28:22

omen
Zasłużony żołnierz

Coż ja zawsze grałem 6 ścienną... nie widzę problemu rzucać 2-3 kostkami zamiast 1 kilkunastościenną. Zresztą to najmniejszy problem.
aha w czerwone pola umieszczę wkrótce grafikę (jakby ktoś pytał, po co jest czerwone pole:P).

#8 2008-10-04 16:40:43

Milly
Moderator

a jak z mechaniką gry? tzn....instrukcja prosta, czy żeby zrobić 'ruch' trzeba spędzić pół godziny? Jaki jest plan odnośnie grywalności?

#9 2008-10-04 17:10:41

omen
Zasłużony żołnierz

Każda z postaci, na karcie postaci ma napisane z jakiego obszaru rozpoczyna grę, np. Havoc zaczyna w SAVAGE CAMP (może wybrać którym), Rambo np. w Barracks, a Major Gomez w Fort. W zależności od rodzaju rozgrywki, jeśli gramy wariant pierwszy czyli "mordobicie", to wygrywa ta drużyna, która wyeliminuje pierwsza przeciwnika. SAVAGE wygrywa gdy pokona ludzi Tierra Libre lub drużynę FOF, a ci z kolei wygrywają FoF lub TL gdy pokonają SAVAGE. Gra się arcy łatwo. Rzut kostką określa ruch (zastanawiam się tylko jak daleki bo plansza nie jest za duża) [np. 1-3 ruch o jedno pole, 4-6 ruch o dwa pola]. W przypadku gdy na polu na którym kończymy ruch znajduje się inna postać, może dojść do walki. Np. gdy Havoc kończy ruch na polu na którym znajduje się Rambo to go atakuje, jedna i druga postać rzuca kostką i wynik dodaje się do Siły, plus dodaje się punkty jakie dodają posiadane przedmioty bądź zdolności... i wtedy ten kto ma większy wynik wygrywa. Pokonana postać traci punkt bądź kilka punktów wytrzymałości. Gdy punkty wytrzymałości spadną poniżej 1 to postać umiera.
więcej propozycji gry napiszę później.

#10 2008-10-04 17:17:04

Milly
Moderator

a może kostka 2-ścienna? tzn....normalny sześcian, tylko z 3 x 1 oczko i 3 x 2 oczka? lub... kostka 4 ścienna (ostrosłup o podstawie trójkąta). 1,2,szczęście i pech  smile tylko wymyśl jeszcze jaki smile (wiesz, szczęście i pech, jak o w życiu)

#11 2008-10-21 12:34:13

omen
Zasłużony żołnierz

kostka teraz po głowie mi nie chodzi... zobaczy się jeszcze. Ale chyba karty graczy zrobię wzorując się na grze Call of Chtullu czy jakoś tak tongue w każdym, razie:

Tył karty postaci: jego opis co robił do tej pory i takie tam/ mało znaczące dla przebiegu gry/
Przód: imię/przynależność/miejsce startu gry/wytrzymałość/zdjęcie oraz:
Takie parametry jak:

Siła              5  4  3  2
Inteligencja   0  1  3  4

Szybkość         4 3 1
Skradanie się   0 2 5

Czyli jeżeli przemieszczam się z prędkością: 4- czyli 4 obszary na turę to mogę być łatwo zauważony bo moja zdolność skradania się wynosi 0, czyli z taką prędkością niemożliwym jest przejście niezauważonym przez obóz grupy przeciwnej...

Wytrzymałość będzie jedynym czynnikiem który będzie się zmieniał... pozostałe będą stałe, aczkolwiek poszczególne przedmioty będą mogły zmieniać pewne parametry: np. motor czy samochód - szybkość, ale tylko na czas ich posiadania...

#12 2010-07-03 09:50:10

Valdi
Żołnierz

Wiem, ze odgrzewam temat po 2 latach, ale mam pytanie czy projekt został ukończony? Czy niestety padł śmiercią naturalną?

#13 2010-07-03 10:40:58

Axel
RAMBO.PL
Serwis

Co do odświeżania tematów to na naszym forum nie panuje taka zasada, że nie można pisać w starych wątkach (piszę to, bo jeszcze nigdy o tym nie było rozmowy). Zawsze można odpisać na każdy post, nawet z przed 2 lat.

A co do gry to sam jestem ciekaw czy omen to porzucił czy nie. Miałem niedawno sam o to zapytać.

#14 2010-07-04 08:58:49

omen
Zasłużony żołnierz

WOW. Nie zauważyłem, że to już prawie dwa lata od powstania pomysłu. Projekt jest tymczasowo zawieszony, ale tylko tymczasowo smile Miałem wiele pomysłów, które napoczynałem i nie skończyłem tongue tym razem jednak znalazłem rozwiązanie - to RAMBOMAGAZINE. W numerze drugim będzie o ubiorze z FB, natomiast może w 3 bądź 4 możę coś o FoFie + właśnie ta gra, która na chwilę obecną nie jest dokończona. Do końca roku może się uda zrobić smile Pomoc zawsze mile widziana - hehe

#15 2010-07-04 10:03:05

Valdi
Żołnierz

"tym razem jednak znalazłem rozwiązanie - to RAMBOMAGAZINE. W numerze drugim będzie o ubiorze z FB, natomiast może w 3 bądź 4 możę coś o FoFie + właśnie ta gra,"

Znaczy się tak - to RAMBOMAGAZINE to jakaś gazeta czy e-magazyn wydawany w pdfie?
Ogólnie zajmuje się grami planszowymi dlatego mnie zainteresował ten projekt (jestem adminem na www.magiaimiecz.eu) także jeżeli w czymś mogę pomóc to jak najbardziej z chęcią to uczynię. Mam nadzieje że jak gra będzie ukończona dacie znać gdzie ją można kupić lub skąd ją zassać.

Pozdrawiam V.

#16 2010-07-04 22:12:25

omen
Zasłużony żołnierz

Fajna stronka... MM i MiM to dwie gry z młodych lat... jeszcze nawet w całkiem dobrym stanie się zachowały... big_smile grę chciałbym zrobić na tej samej "maszynie" co dwie wspomaniane. Rambomagazine do darmowy emag, który jest naszym najświeższym projektem - na razie jeden numer powstał - możesz ściągnąć ze stronki www.magazine.rambo.pl
Co do pomocy to chętnie skorzystam z rad starych wyjadaczy planszówek, w szczególności jeśli chodzi o grywalność smile ale to za jakiś czas - bo teraz siedzę nad drugim numerem smile

Pozdrawiam również.

Stopka forum