Forum Rambo.pl

Forum oficjalnej polskiej strony o Rambo
www.rambo.pl

Nie jesteś zalogowany.

#1 2009-05-09 10:31:25

Smutny
Pułkownik

Rocky

Ciekawi mnie ilu wśród fanów Rambo uznaje za kultowy inną - jeszcze dłuższą serię Slaya?
Ja narazie widziałem tylko 2 części - no ale zamierzam to nadrobić w najbliższym czasie.
Niesamowitą pierwsza cześć - świetna muzyka, dobra historia i przesłanie sprawiają, że stawiam ją wśród moich ulubionych filmów na jednym z pierwszych miejsc, mimo całego archaizmu.
Znakomita muzyka - towarzysząca scenom treningów jest dla mnie jednym z lepszych albumów filmowych jakie znam. Trening 1 cześć - wzruszam się na tym prawie tak samo jak słysząc Homecoming za każdym razem i strasznie mobilizuje mnie do działania - świetne wykonie, przyznajcie sami wink A wbiegnięcie na szczyt schodów i widok na panoramę Filadelfię - cała symbolika tej sceny jest świetna - jest chyba jednym z lepszych motywów filmowych [ w sumie to powtarza się w innych częściach podczas treningów - i chwała im za to, że odwołują się w ten sposób do cz. 1 nawiązując do przeszłości]

Rocky w odróżnieniu od Rambo [mówmy tu o pierwszych częściach, bo później stylistyka obu serii przechodziła poważne lub nie zmiany] nie jest filmem o wyalienowaniu i samotności tylko ukazuje dążenie do sowich własnych wartości i osiągania zamierzonych celów. Mamy i wątek romansowy [no dobra, w Rambo też był, ale krótki, niestety =[ ] - tutaj w sumie będący osią przewodnią - wraz z karierą boxerską.
Spoiler
[size=1]Przegranie walki z Apollem a wygranie miłości kobiety którą kochał jest dla mnie jedną z najlepszych scen w tym filmie.[/size]

Edit: no to dodam jeszcze sceny treningów z pozostałych części.
Rocky 2 - niestety trening dość słabo wypada na tle innych
Rocky 3 - trening wraz z Apollem, b. dobry, zwróccie uwagę na nogi S. podczas biegu - chude strasznie wink
Rocky 4 - jeden z lepszych treningów, trening R. przeplatany z trenigniem jesgo przeciwnika rosjanina - ten pierwszy dość niekonwencjonalne metody wykorzystuje, ciągnięcie sań, rąbanie drewna bieganie po rzece zimą, w odróżneiniu od ruska polegającego jedynie na sprzęcie elektronicznym
Rocky Balboa -świetny, symboliczny trening

[Cholera wiem, ze pisze w samych superlatywach, no ale nie mogę się powstrzymać - mam nadzieję, że to jakoś składnie wyszło ]. wink - No wszystko super, tylko te łydki wink

Ostatnio edytowany przez Smutny (2009-05-09 10:37:59)

#2 2010-07-09 18:35:42

Goro Gondo
Najemnik
Od: Oksa

Re: Rocky

Rocky - Kultowy film. Najlepszy o boksie. Jedynie trening mógłby być trochę dłuższy. Film jest lepszy niż Rambo. Wszystko jest tu zarąbiste. ! Muzyka - Chyba najlepszy soundtrack ! 6/6

Rocky 2 - Pierwsza połowa filmu nudna. Pare nie udanych wątków. Muzyka na poziomie części pierwszej. Trening lepszy niż w orginale. Walka swietna ! Więc tak: Film ratuje genialna druga połowa ! 4/6

Rocky 3 - Najsłabsza część. Klimat spadł. Poziom też. Trening - najgorszy.  Muzyka  - ratuje ją utwór ,,The Eye Of The Tiger''.Walka dobra. Fajny jest na początku kolaż.2/6

Rocky 4 - Film mocno przesadzony. O niebo lepszy niż część trzecia. Trening świetny. Walka - z jednej strony naciągana i nie realna  z drugiej bardzo efekowna i świetna. Więc technicznie najlepsza. Ogólnie wyśmienita. Jest tam pare niedociągnięć, ale to już  4 część ! Muzyka znów świetna ! Niestety klimatu ZERO. 4/6

Rocky 5 - Powrót klimatu. Znakomite wspomnienia części 1. Ogólnie film bardzo udany. 5/6

Rocky Balboa - Film jest piękny ! Comeback udany ! 6/6

Wg. mnie

1: Rocky - 6
2: Rocky 4 - 4
3: Rocky Balboa - 6
4: Rocky 5  - 5
5: Rocky 2 - 4
6: Rocky 3 - 2

#3 2010-07-10 22:17:00

caroline
Murdock
Od: Poznań

Rocky IV nie ma klimatu ??????? No proszę Cię !

"I'll never be a fire but I'll be the flame
I'll never be a diamond but I'll never be fake
I've never been a winner but I still play the game..."

#4 2010-07-11 11:03:10

Goro Gondo
Najemnik

Nie ma. Sama zobacz, jaki klimaty mają Rocky 1,2,5. Ten ma, ale jakiś taki inny.

#5 2010-07-11 17:03:43

caroline
Murdock
Od: Poznań

Wiesz co-uważam, że polemika na temat czy któryś film z serii o Rocky'm ma klimat czy też nie, mija się z celem. Te filmy zostały stworzone, aby nieść jakiś konkretny morał...to nie są zwykłe historyjki o bokserze z Filadelfii-gdyby tak było, wtedy można by się było zastanawiać nad klimatem. Każdy z całej serii musi posiadać klimat-swój własny, bo i życie Rocky'ego się zmieniało...ale jeśli uważasz, że walka rosyjskiego (!-co jest niezmiernie ważne) olbrzyma, korzystającego ze wszystkich osiągnięć techniki, nauki i 'medycyny' z malutkim, ważącym zaledwie 96 kg amerykańskim bokserem trenującym w mizernej szopie, skaczącym jak zajączek z wielką belką drzewa na ramionach nie ma klimatu...dziwne jak dla mnie ale spoko smile
Jeśli miałabym Cię przekonywać to powiem tylko, żebyś zwrócił uwagę na jakieś poszczególne sceny tych filmów-to one tworzą całą scenerię, cały klimat...rozmowy, spojrzenia, metafory...i jak? Nic? tongue

Ja ze swej strony mogę jeszcze dodać, że Rocky II i VI to zdecydowanie moje ulubione części...oczywiście każda mnie wzrusza (tak jest tongue) i każdą uwielbiam ale gdybyście mnie zapytali jako kobietę czy lubię kino romantyczne odpowiem, że nie, poza jednym Rocky II tongue /to tak przekornie/, no 6.część Rocky'ego-mistrzowskie pożegnanie, ostatnia scena, treningi, rozmowa z komisją, z synem, retrospekcje, odwiedziny ważnych miejsc dla Rocco i Adrian...mogłabym tak wymieniać i wymieniać smile Klasyka, nie tylko tak globalnie, ale dla mnie osobiście.

"I'll never be a fire but I'll be the flame
I'll never be a diamond but I'll never be fake
I've never been a winner but I still play the game..."

#6 2010-07-15 17:15:59

Goro Gondo
Najemnik

Też kiedyś (2008) kochałem Rockyego. Aż przesadziłem.

#7 2010-08-26 13:28:20

omen
Zasłużony żołnierz

Ja żadnej części nie widziałem - zastanawia mnie jednak czy rozbudowanie działów na forum o Rockym może przyciągnąć inne osoby, czy może zostać odebrane jako konkurencja dla forum Rockyego - jeśli takie jest - nie miałem czasu sprawdzać tongue

"I have to admit it, Trautman", he said. "Rambo is the best. Now if I had a platoon of Rambos..."
"All you need is the original," smiled Trautman. "He's one man army, Admiral".

#8 2010-08-26 13:58:56

tomashec
Najemnik
Od: Szczecin
Serwis

Nie ma forum o Rocky'm. W sumie można powiększyć o nowe tematy (kolejne części), ale to w niedalekiej przyszłości, chyba, że ktoś sam zechce.

#9 2010-08-26 15:10:08

RAMBO(Żnin)
Szeryf Will

Dlaczego od razu konkurencja....Na moje to tematy o Rocky'm rozruszają troszke bardziej forum.

#10 2010-08-26 17:23:58

Axel
RAMBO.PL
Serwis

To wy to przemyślcie, a jak pomyślicie to wystarczy mnie tylko poprosić i dział taki zostanie założony. smile

#11 2010-08-26 21:07:56

tomashec
Najemnik
Od: Szczecin
Serwis

Myślę, że nie ma sensu robić nowego działu. Wystarczy zakładać tematy w tym co jesteśmy. A tematy każdy może założyć.

#12 2010-08-27 11:41:21

Goro Gondo
Najemnik

Tomashec i Rambo(Żnin) mają rację. Może trochę coś by się ruszyło.

Stopka forum